زمانه ی بحران ها

    انسان مدرن و پیشرفت و اعتراضات

    درود بر شما

    مطمئن هستم که همه ما به پیشرفت انسانی اعتقاد داریم، اما این پرسش مطرح است که: ما در واقع به چه نوع پیشرفتی

    باور داریم؟ آیا این پیشرفت همان “رشد اقتصادی دائمی” است که گرتا تونبرگ (Greta Thunberg) به درستی آن را “افسانه ” می نامد.

    زمانیکه به آنچه در حال حاضر در سراسر جهان در جریان است نگاه می کنیم، شاهد اعتراضات خیابانی، خیزش ها و آشوب ها در همه جا هستیم.

    این سوال مطرح می شود که، “چرا این اتفاقات در جریان هستند؟”

    پاسخ در فضای فلسفی و اقتصادی نهفته است که هوای تنفس ما انسان های  قرن بیست و یکمی را آلوده نموده است. مشکل اصلی  این دیدگاهِ رایج این است که انسانِ جهان فناوری مدرن را موجودی پخته و بالغ می پندارد. و اینکه در گذشته، به دلیل عدم وجود  دانش صنعتی و علمی، تاریکی، رکود و جهل حاکم بوده است. در حالی که دورانِ پس  از عصر صنعتی برای کل بشریت دورانی روشن ، مترقی و پر از مزایا تلقی می گردد.

    شورش های امروز خیابان ها را به یاد  آورید، آیا آنها واقعاً فردا متوقف می شوند؟ کسانی که هنوزبه  “رویای آمریکایی” اعتقاد دارند با لرزش های ناشی از این اعتراضات بیدار می شوند. این افراد قربانیان نوعی بی عدالتی هستند که  در آن یک درصد از سرمایه داران بر نیمی از ثروت آن سرزمین ها حاکم اند.

    تهدیدها

    بار دیگر به تهدیداتی که بشریت با آن روبرو است نگاه کنید: سلاح های کشتار جمعی که می تواند این کره خاکی را در عرض چند دقیقه نابود کند. افزایش فقر و قحطی ناشی از نابودی  جنگل ها، افزایش خطر و تخریب حیات وحش؛ اتلاف انرژی در حوزه  نفت و گا، آلودگی و کم آبی دریاها و تهدید زندگی آبزیان؛ گرم شدن کره زمین، توده های پنهان دفع مواد زائد پلاستیک و زباله – افزایش بیماری های روحی و روانی، پیدایش بیماری های عجیب و غریب جدید، خودکشی،  مهاجرت دسته جمعی پناهجویانی که از جنگ و فاجعه های اقتصادی می گریزند…و این لیست ادامه دارد.

    من روزگاری  به برتریِ غرب اعتقاد داشتم

    روزگاری بود که  من به همه آن عقاید درباره پیشرفت و الگوی برتریِ غرب اعتقاد داشتم – مانند جودی گارلند (Judy Garland) که به دنبال چیزی بود که در ورای رنگین کمان نهفته است… تا اینکه یک روز – پس از جستجو برای یافتن پاسخ و غور و مطالعه در مورد ادیان و آیین گوناگون، اسلام را کشف کردم.

    در پی این کشف گویی ناگهان پرده ای از رُخِ  تاریخ برداشته شد و من الگوی دیگری برای بشریت دیدم. الگویی که در آن  پیشرفت با چیزی  بسیار فراتر از مرزهای این سیاره مغموم  مرتبط بود. آرمان “صلح” و برابری انسانی یک رویا نبود، بلکه یک واقعیت بود. آخرین پیامبر (درود خداوند بر او باد) فرمود ،

    “تا وقتی ایمان نیاورید وارد بهشت ​​نخواهید شد و تا زمانی که یکدیگر را دوست نداشته باشید ایمان  نخواهید آورد. شما را به کاری راهنمایی می کنم که اگر انجام دهید باعث افزایش عشق در بین شما می شود. صلح را بین خود رواج دهید.“[1]

    مسلمانان امروز

    با نگاهی به زندگی و دوران  پیامبر (درود خداوند بر او باد) و جنگهای داخلی و خونریزی هایی که امروز شاهد آن هستیم، حق داریم بگوییم که مسلمانان در مسیری که پیامبرآنان  را راهنمایی می کرد، لزوماً پیشرفت زیادی نکرده اند. من خوشبختم که پیش از ورود به جامعه مسلمانان اسلام را کشف کردم.

    امید به آینده بهتر در گِرو اعتقاد به نیکوکاری است

    هیچ امید و بینشی وجود ندارد که انسان را به اندازه ایمان به آنچه از خودش بزرگتر است به  سمت نیکی و پیشرفت  تمدن ها سوق دهد. تصور وجود  عظمتی بزرگتر از خودمان  به طور طبیعی منجر به اعتقاد به خدا می شود – و این به نوبه خود منجر به همه چیزهایی می شود که برای هر انسانی خوب است، ثروتمند یا فقی، پیر یا جوان، زن یا مرد.

    بخش مهمی از رسیدن به یک حالت خوب و نیک ، خواستن همان مورد برای دیگران نیز است.

    آخرین پیامبر فرمود:

     “هیچ یک از شما ایمان نخواهید داشت  مگر این که آنچه را که برای خود می پسندید برای برادر خود نیز دوست داشته باشید”[2]

    انسان مدرن سعی می کند با استفاده از ابزارهای تکنیکی و لوکس، بیشتر و بیشتر به آرامش و خوشبختی برسد، اما این اغلب منجر به نتایج خطرناک تری می شود. تکنولوژی در ذات خود چیز بدی ندارد به شرطی که از آن  به درستی برای منافع همه انسانها استفاده شود ونیز در صورتیکه استفاده از تکنولوژی  ماهیت متعادل جهان را از بین نبرد و صرفاً به وسیله ای تجاری و غیر اخلاقی برای ثروتمند شدن برخی گروهها یا افراد خاص تبدیل نشود. این همان چیزی است که در این نشست و رویداد به دنبال آن هستیم.  موضوع اصلی در مورد خوب بودن و نیکی با دیگران است.

    نیکی و اخلاق گرایی باید اهداف بشریت باشند. بهترین مثالهای انسانی – اعم از اینکه ما روی ابراهیم یا حضرت محمد (درود خداوند بر او باد) تمرکز کنیم – هرگز توسط فناوری قابل بهبود  نیست و یا به آن سبب  تضعیف نمی گردد.

    راه بهبود جهان به سوی نیکی در واقع در پیروی از راه پیامبران حاصل می شود. یکی از ساده ترین درس هایی که می توان از پیامبر خاتم آموخت، زمانی است که فردی از ایشان پرسید: ” کدام بخش از اسلام بهترین قسمت آن است؟” پیامبر در پاسخ فرمودند: ” اِطعام گرسنگان و رواج صلح.”

     انشالله که خداوند متعال ما را در زمره بهترین مردمان قرار دهد.

    این سخنرانی در 28 نوامبر در چارچوب برنامه اهدای جایزه به ” شهروند جهانی” شبکه تی آر تی ترکیه در استانبول انجام گرفت.

    طی این بزرگداشت جایزه یک عمر دستاورد در زمینه امور انسان دوستانه در سال 2019 به یوسف اسلام تعلق گرفت و از ایشان تقدیر به عمل آمد.

    برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه برنامه “شهروند جهانی” تی آر تی به لینک زیر مراجعه کنید:

    www.trtworld.com/worldcitizen/


     صحیح مسلم Sahih Moslem  1

    صحیح بخاری Sahih Bukhari  2